Tandartsen
A.W. Baris
P. Bijkersma
R.R. Dasselaar en M. Kaldenberg
Dental Clinics Doetinchem - Centrum
Dental Clinics Doetinchem - Lohmanlaan
De Tandartspraktijk Doetinchem
B.W. Geijs
C.H.C. van Gend
A.G. Harbers
L. Jürgens en P.H. de Koning
H.C. Kouwenberg en mw.W.H. Kouwenberg-Bruring
M.M.H. van der Linden
E.H.R. Miedema
E.J. Pomp
D.E. Popov
H.T.P. Rutten


Doetand.nl
Menu


Veel gestelde vragen en mondgezondheid


Doetand:

Tandartsinfo:

Voorlichtingsfolders van het Ivoren Kruis
(PDF Downloads):






Wordt het kunstgebit (op implantaten) wel of niet vergoed door de zorgverzekeraar?

De volledige prothese blijft in de basisverzekering. Dat betekent dat de volledige prothese net als voorgaande jaren voor 75% vergoed wordt. (Let op: U moet dan wel eerst uw eigen risicobedrag aanspreken). Als u een aanvullende tandartsverzekering wordt de eigenbijdrage ook nog voor een deel vergoed.

Heeft u implantaten nodig voor een beter houvast van de prothese? Dan worden de implantaten volledig vergoed uit de basis verzekering. (Let op: U moet dan wel eerst uw eigen risicobedrag aanspreken). Voor de prothese zelf betaalt u dan 250,- (een deel wordt hier weer van vergoed als u een tandartsverzekering heeft.
    naar menu



Wat te doen bij een afgebroken of uitgeslagen tand

Het komt nog wel eens voor dat tanden door een ongeluk afbreken: een val met de fiets, een klap in het gezicht of verkeerd terecht komen in het zwembad. Een tand breekt dan af of schiet er met wortel en al uit. Als zoiets gebeurt, neem dan direct contact op met de (dienstdoende) tandarts. Het is erg belangrijk dat de, met wortel en al, uitgeslagen tand zo snel mogelijk wordt teruggeplaatst in de tandkas. Hoe eerder dit gebeurt, hoe groter de kans is dat de tand weer vastgroeit.
Wat te doen in zo'n geval:
  • Zo mogelijk spoelt u de tand vluchtig af met water of (nog beter) met melk. Eventueel alleen even schoonzuigen. Niet schoonvegen of drogen!
  • U plaatst de tand volledig terug in de tandkas. Is dat niet mogelijk, dan bewaart u de tand in de tussenliggende tijd. Het beste is gewoon in de mond, of in een bekertje melk.
  • Dan zo snel mogelijk naar de tandarts
Overigens wordt een uitgeslagen MELKtand niet teruggeplaatst.
Een afgebroken tand kan vaak in de oorspronkelijke staat hersteld worden. Zo mogelijk het afgebroken deel mee nemen naar de tandarts. Het kan soms weer gebruikt worden! Een afgebroken melktand wordt niet altijd gerepareerd. Ook voor (fors) afgebroken tanden geldt: direct contact opnemen met de tandarts.
    naar menu



Wat is een goede tandenborstel, welke tandpasta moet ik gebruiken, hoe poets ik goed?

  • De borstel:
  • Een goede borstel is een zachte borstel met een kleine kop met veel bosjes haren, de zogenaamde multitufted borstel. Als de haren uit elkaar gaan staan moet hij vervangen worden. Gebeurt dat heel snel, dan drukt u waarschijnlijk te hard tijdens het poetsen. Een gevolg van te hard duwen is terugtrekkend tandvlees en vaak uitslijting van het worteloppervlak (de tandhals). Voor de echte drukkers: Probeer de borstel eens vast te houden of het een pen of potlood is, U merkt dan, dat de druk afneemt. Een elektrische borstel is ook prima. Bij voorkeur met een kleine ronddraaiende borstel. Het voordeel van een elektrische borstel is, dat je ongemerkt langer poetst. Maar pas op, ook hiervoor geldt: Niet te hard duwen.
  • De tandpasta:
  • Gebruik een tandpasta die u zelf fijn vindt, en waar in elk geval fluoride in zit. Voor de peuters en kinderen is er speciale tandpasta met een aangepaste hoeveelheid fluoride. Wees niet al te zuinig met de tandpasta.
  • Poetsen:
  • U poetst ten minste twee keer per dag . Niet alleen let u op de tanden en kiezen, maar ook op de rand van het tandvlees. Ook die moet schoon. Vergeet u ongemerkt geen plekken? Neem voldoende tijd voor het poetsen: twee minuten per keer is niet teveel. Ga eventueel tijdens het poetsen even wat anders doen. De ruimtes tussen de tanden en kiezen krijgt u met een borstel niet goed schoon. Gebruik daarvoor tandzijde of als de ruimtes groter zijn tandenstokers of ragertjes.
  • Spoelen:
  • Hoe harder u spoelt, hoe meer tandpasta met fluoride u wegspoelt. Even spoelen met een beetje water is voldoende, zo kan de fluoride nog een tijd z'n beschermende werking blijven doen. Bij uw tandarts ligt ook een folder speciaal over mondhygiëne.

        naar menu



    Hoe zit het met de hygiëne in de tandartspraktijk

    Door het fenomeen aids, maar nog veel meer door het besmettelijke hepatitis virus is hygiëne in de tandartspraktijk een "hot item". Als u bij de tandarts komt verwacht u met schone instrumenten te worden behandeld.De Doetinchemse tandartsen doen er alles aan om zo hygiënisch mogelijk te werken.
    Er is de laatste jaren in de praktijken veel geld geïnvesteerd om dit zover mogelijk door te voeren.
    Vroeger werd alles met de hand afgewassen en in een eenvoudige sterilisator gesteriliseerd. Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van speciale afwasmachines waarin de instrumenten van de tandarts verantwoord gereinigd worden.
    Ook wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde vacuum-sterilisatoren waar ook de boorkoppen in gesteriliseerd kunnen worden.
    Hygiëne is een aspect waar de tandarts en assistente de nodige zorg aan besteden!
        naar menu



    Tandartsassistente, is dat een leuk beroep?

    " De assistente, dat is toch het meisje dat de vulling aangeeft en de telefoon aanneemt? "

    Dit beeld hebben de meeste mensen van de tandartsassistente.
    Gelukkig houdt het vak meer in. De assistente is in de meeste praktijken de manager van de praktijk. Zij regelt de afspraken en zorgt ervoor dat alles vloeiend verloopt. Afzeggingen en spoedgevallen worden zo goed mogelijk in het dagschema verwerkt. Zij doet het voorbereidend werk ten behoeve van de patiënten behandeling. Zij zorgt voor een groot deel voor de hygiëne in de praktijk. Zij heeft de verantwoording voor de sterilisatie van de instrumenten.
    Zij begeleidt en geeft zo nodig voorlichting aan de patiënten. Zij verzorgt een groot deel van de administratie. Zij houdt de praktijk voorraad bij. De assistente met extra opleiding kan ook nog bepaalde taken van de tandarts overnemen.
    Kortom: zij is een onmisbare schakel in de praktijk!
    De opleiding tot tandartsassistente kan o.a. gedaan worden in Arnhem aan het Rijn IJssel College en in Nijmegen aan het ROC. Voor meer informatie ga naar www.tand.nl en bij www.werkenbijdetandarts.nl.
        naar menu



    Waarom doet mijn tandarts niet alle behandelingen zelf die bij mij nodig zijn?

    U wilt zo lang mogelijk met uw eigen gebit doen, en u wilt dat uw tanden er fatsoenlijk uitzien. Met de huidige kennis en technieken is wat dat betreft veel meer mogelijk geworden. De tandarts heeft daardoor wel meer tijd nodig voor dezelfde hoeveelheid patiënten.
    Voor meer efficiëntie laten de tandartsen bepaalde routinehandelingen over aan hulpkrachten. De tandarts-assistente met extra opleiding maakt bijvoorbeeld röntgenfoto's en de preventie-assistente of mondhygiëniste verwijdert tandsteen en aanslag.
    Op deze manier krijgt de tandarts wat meer tijd voor andere tandheelkundige behandelingen.
        naar menu



    Is er een tandartsen tekort in Doetinchem?

    Het tandartsen tekort in Doetinchem valt nu gelukkig nog wel mee, maar het zal de komende jaren toenemen.
    Vanwege bezuinigingen is het aantal tandartsen dat in Nederland opgeleid wordt te gering.
    Er zullen over enige tijd tandartsen stoppen met werken waar misschien dus geen opvolger voor te vinden is!
        naar menu



    Waarom gebruikt de tandarts nog steeds de boor?

    " Als er een gaatje in een kies gerepareerd moet worden gebruikt mijn tandarts haast altijd nog de boor. Dat is toch niet meer nodig, gaat hij niet met zijn tijd mee? "

    Tandheelkunde is een vak dat steeds in ontwikkeling is. Soms wil men echter te snel nieuwe ontwikkelingen ingevoerd zien.
    Af en toe verschijnen berichten in de krant, of is op de TV te zien dat de tandartsboor vervangen kan worden door bijvoorbeeld een pijnloze laser-'boor' of nog mooier door een chemische vloeistof. Natuurlijk is dat iets wat het publiek graag hoort. Het verhaal is echter nooit compleet, de nadelen worden nauwelijks genoemd, er wordt bijvoorbeeld niet bij vermeld dat de bekende tandartsboor soms toch nog wel aanvullend nodig is, en dat de behandeling langer duurt. Helaas zal het boren voorlopig nog niet tot het verleden behoren. Gelukkig is het geven van een verdoving een uiterst effectief middel om een behandeling pijnloos te laten verlopen.
        naar menu



    Wanneer moet ik mijn kind voor het eerst meenemen naar de tandarts?

    U neemt uw kind voor het eerst mee naar de tandarts als het melkgebit voor een groot deel is door gekomen . Meestal is dat tussen de anderhalf en twee jaar. U heeft dan al enige tijd ijverig met hem of haar gepoetst met peutertandpasta, want dat deed u al vanaf het moment dat er een aantal tanden waren doorgekomen. Uw kind krijgt dan allang geen zuigflesje meer, maar drinkt uit een beker.
    Het eerste bezoek zal kort zijn. Soms kijkt uw kind alleen nog maar even een beetje rond, of het gaat (bij u op schoot) even in de tandartsstoel zitten. Soms kan de tandarts dan zelfs even met een spiegeltje in de mond kijken, maar dat is nog niet per sé nodig. Zo kan uw kind er vast aan wennen dat er af en toe ook een 'vreemde' in de mond moet kijken. U krijgt zo nodig adviezen over het behoud van een goed (melk)gebit.
    Als hij of zij wat ouder is (tussen de drie en vier jaar) moeten er serieus half jaarlijkse controles gedaan worden. Soms zit er dan toch tandbederf en is een behandeling nodig.
        naar menu



    Hoe bereid ik mijn kind voor op een eerste behandeling?

    Wilt u uw kind voorbereiden, wees dan vooral eerlijk: zeg geen dingen waarvan u niet zeker weet of het waar is. Vermijd woorden als boor, pijn, spuit, enz. , de tandarts heeft daar vaak wat vriendelijkere omschrijvingen voor. Een behandeling wordt vaak verdoofd en is daarom eigenlijk helemaal niet zo belastend als vaak gedacht wordt. Probeer te voorkomen dat oudere broertjes zusjes, klasgenootjes enzovoorts, ervan op de hoogte zijn dat uw kind voor een tandartsbehandeling moet komen: Kinderen zijn vaak zeer bereidwillig om uw kind 'voor te bereiden' met hele stoere of griezelige verhalen. Tijdens de behandeling kunt u als ouder(s) zich het beste op de achtergrond houden. Laat alleen de tandarts of de assistente de voorbereiding doen: hij of zij weet het beste wat er tegen de kinderen gezegd moet worden om een behandeling zo rustig mogelijk te laten verlopen.
        naar menu



    Medicijnen, gezondheid en tandheelkunde

    Veel patiënten gebruiken al medicijnen op voorschrift van de huisarts of specialist. Bij een tandartsbezoek is het van belang dat de tandarts dat weet, omdat dit soms voorzorgsmaatregelen vereist bij bepaalde behandelingen. Een voorbeeld is: Het trekken van een aantal kiezen terwijl antistollings middelen (bloedverdunners) worden gebruikt. In een ander geval, moeten juist medicijnen voorgeschreven worden voordat een bepaalde behandeling uitgevoerd wordt.
    De tandarts schrijft dus zo nodig een recept uit voor een medicijn. Dit kan voor een pijnstiller of voor een antibioticum kuur zijn. De tandarts is bevoegd om alle medicijnen voor te schrijven, mits deze met de tandheelkunde hebben te maken. Het is natuurlijk ook van belang om veranderingen in het medicijngebruik te melden.
        naar menu



    Wat doet een tandtechnisch laboratorium?

    U heeft ze misschien wel eens gezien: afgietsels van gips van een kaak. Bij bepaalde ingrepen is er een gipsmodel van uw kaak nodig. De tandarts maakt dan een afdruk van uw kaak en in het laboratorium wordt er een gipsmodel van de afdruk vervaardigd. Met behulp van dat model kan de tandtechnicus verder werken aan bijvoorbeeld een kroon of een prothese of misschien een brug op implantaten.
    In het laboratorium wordt nog veel handwerk gedaan maar er wordt ook gebruik gemaakt van zeer geavanceerde apparatuur. Een goed tandtechnisch laboratorium is dus onmisbaar voor de tandarts.

    Ga naar de website van: Tandtechnisch Laboratorium Bonnes
        naar menu



    Waarom moet mijn verstandskies getrokken worden?

    De achterste kiezen in de kaak zijn de verstandskiezen. Ze zijn moeilijk schoon te houden, hebben vaak te weinig ruimte in de kaak en veroorzaken tijdens het doorkomen nogal eens een ontsteking van het tandvlees. Dit zijn dan ook de belangrijkste redenen om ze te laten verwijderen. Een normaal gelegen verstandskies verwijdert de tandarts zelf.
    Helaas ligt een verstandskies in de onderkaak vaak voorover gekanteld in de kaak. In dat geval moet de kaakchirurg er aan te pas komen. De kies wordt dan chirurgisch verwijderd, en de wond wordt gehecht. De kaakchirurg geeft dan altijd een recept mee voor een pijnstiller. Houd toch rekening met een aantal dagen napijn en een dikke wang.
        naar menu



    Doetand is designed by John Jansen Productions